Kombi Genleşme Tankı Nasıl Değiştirirsiniz
Kombi Genleşme Tankı Nasıl Değiştirirsiniz

Kombi Genleşme Tankı Nasıl Değiştirirsiniz ?

Kombi Genleşme Tankı Nasıl Değiştirirsiniz ? suyu ısıtan bir kazan tarafından sağlanır ve borular aracılığıyla evin her yerindeki radyatörlere dolaştırılır. Sıcak su kazanı sisteminin önemli bir bileşeni, kazana veya yakındaki ısıtma borularına bağlı bir genleşme tankıdır . Genleşme tankı, kazan sistemi içindeki su ve havanın borulara veya vanalara zarar vermeden genleşip büzülmesini sağlamaya hizmet eder.

Kombi Genleşme Tankı Nasıl Değiştirilir ?

Genleşme tankı eksikse veya düzgün çalışmıyorsa, sistemdeki basınç, kazanın basınç tahliye vanasının suyu boşaltmasına neden olabilir. Veya ısıtma suyunun saldığı hava kabarcıkları sistemin başka bir yerinde toplanarak sıcak su akışını durduran bir tıkanıklığa neden olabilir.

Genleşme Tankı Nasıl Çalışır?

Bir sıcak su kazanı (hidronik) ısıtma sisteminin içindeki hava hem gerekli hem de kaçınılmazdır. Havanın varlığı, sıcak suyun borulardan radyatörlere akışına yardımcı olur. Su ısınırken ve soğurken doğal olarak genişler ve daralır ve sistem içindeki hava, borulara zarar vermeden veya basınç tahliye vanasının (PRV) sistemden suyu dışarı atmasına izin vermeden genişlemeye izin veren bir yastık sağlar. Ancak bu havanın sistem içerisinde uygun yerde bulunması gerekmektedir. İstenmeyen yerlerde hava birikirse , sıcak suyun konvektif akışını durduran ve radyatör sisteminizin tamamını veya bir kısmını çalışmaz hale getiren hidronik hava kilidi adı verilen bir durum gelişebilir.

Genleşme tankı durmak sistemde hava için belirlenmiş bir konum sağlar. Ya kazanın üzerine yerleştirilmiş basit bir çelik silindirik tanktır ya da daha yeni sistemlerde daha karmaşık bir operasyona sahip düzleştirilmiş yuvarlak bir tanktır. Her iki tip de normalde oldukça sorunsuz cihazlardır, ancak tank çok fazla su ile dolarsa veya hava basıncını kaybederse servis gerektirebilirler.

İki Tip Genleşme Tankı

Sahip olduğunuz sıcak su kazanının yaşına ve tarzına bağlı olarak, genleşme deposu iki şekilde olabilir.

Çelik Tanklar

Birçok eski kurulumda basit bir silindirik genleşme tankı bulunur. Bu, kazanın üzerinde bir yere yerleştirilmiş, silindir yatay olarak yönlendirilmiş, çok basit bir gri çelik tanktır. En yaygın olarak, kazanın hemen yakınında, havai bulunur. Birkaç durumda, aslında bir tavan arasında bulunabilir. Nerede bulunursa bulunsun, tankın altından kazana veya ısıtma boruları şebekesine tek bir boru geçer; bu boruda genellikle, siz servis yaparken tankı sistemden kapatmak için kapatılabilen bir izolasyon vanası bulunur. Tankta genellikle suyu boşaltmak için ek bir valf bulunur (bu valf tankın altında bulunur).

Bu tip genleşme tanklarında içerideki hava odası su ile direkt temas halindedir. Verimli çalışmak için, bu tankların iç alanlarının yaklaşık üçte biri suyla, üstteki üçte ikisi havayla doldurulmalıdır. Su havayı emebildiğinden, çelik tankların uygun su/hava oranını kaybetmesi mümkündür ve bu olduğunda, uygun oranı eski haline getirmek için tankın “yeniden doldurulması” gerekir. Bu tür bir tankın yeniden doldurulması, genleşme tankı ile kazan arasındaki izolasyon vanasının kapatılmasını, genleşme tankından suyun boşaltılmasını ve ardından biraz su ile doldurulmasını sağlamak için kazan ile tank arasındaki bağlantıyı açmayı içerir.

Tankın içine bakamayacağınız için çelik tankın boşaltılması gerekip gerekmediğini belirlemek zor olabilir. Kombinizin basınç tahliye vanası suyu tahliye ediyorsa, genleşme deposunun düzgün çalışmadığının iyi bir işaretidir. Ağırlığını değerlendirmek için tankı hafifçe kaldırabilirsiniz. Aşırı ağır görünüyorsa, muhtemelen çok fazla su içerir. Tersine, tankın tabanı dokunulamayacak kadar sıcak değilse, tankta hiç su olmadığını gösterir.

Diyaframlı Tanklar

Daha yeni kurulumlarda, genleşme deposu bir diyafram veya mesane tasarımı kullanır. Bu tanklar genellikle yuvarlak uçlu ve emaye yüzeyli çelik bir tanktan biraz daha küçüktür. Bu tanklarda bir diyafram veya hava kesesi hava katmanını su katmanından ayırdığı için suyun tanktaki havayı emmesi gibi bir durumla asla karşılaşmazsınız. Çoğu tasarımda su, bir hava yastığı ile çevrili esnek bir mesane içinde bulunur. Bu tanklar her zaman basınçlı havayı tutacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle bunun için tasarlanmış bir şekilde inşa edilirler. Kazana giden boru bağlantısına ek olarak, bu tanklarda daha fazla hava eklemek için bir hava göstergesi veya bir hava kompresörü takmak için kullanılabilecek küçük bir meme valfi olacaktır. Tanklarda ayrıca tanktan suyu boşaltmak için bir tahliye musluğu da olacaktır.

Bu tanklarla ilgili problemler genellikle hava basıncını kaybetmeyi içerir ve “yeniden doldurma” süreci tam olarak budur—optimum hava basıncı geri gelene kadar tanka ilave hava pompalamak.

Kombinasyon kazanları veya kombiler, bir nedenden ötürü Birleşik Krallık’ta kullanılan en yaygın kazan türlerinden biridir. Kombiler, sistem ve konvansiyonel ünitelerden farklı olarak, depolama tankları veya silindirlerinin kullanımını azaltmak için musluklar ve merkezi ısıtma için sıcak su üreten hepsi bir arada bir ünite olacak şekilde tasarlanmıştır, böylece konut için gereken en az alanı kaplar. Kazan. Ek olarak, bir karşılaştırmada, kurulumları diğer kazan ünitelerine göre çok daha kolay ve hızlıdır.

Kombiler, ana şebekeden gelen suyu kullanarak çalışır, bu da daha güçlü su basıncı ile sonuçlanır ve bir daha asla sıcak su sıkıntısı çekmemenizi sağlar. Modern yüksek verimli üniteler, müşterilere anında sıcak su sağlamak için çalışan dahili bir ısı eşanjörüne sahip paslanmaz çelik yoğuşmalı kazan olarak gelir.

Kombilerin yüksek ve güçlü veriminin iki ana sebebi vardır, yani bu ünitelerin yüksek işletme verimine ve düşük iç su hacmine sahip olmasıdır. Bu, yaz günlerinde alan ısıtmaya ihtiyacınız olmadığında, yalnızca ev için gerekli olan suyu ısıtmak için ödeme yaptığınız anlamına gelir.

Kombiler, biri radyatörlere, diğeri ise sıcak su kaynağına bir boru taşıyan iki bağımsız eşanjör ile üretilecek şekilde tasarlanmıştır. Sıcak musluğu açar açmaz, kazanınız suyu ısıtmak için ateşlenir ve suyun boru şebekesinden geçmesine izin vermek için bir vana açılır.

Kombi Genleşme Tankı Değiştirme

Kombiler, su ısıtıldığında genleştiğinden ve bu nedenle ısıtma sistemine bir genleşme alanının dahil edilmesi gerektiğinden, sızdırmaz veya basınçlı bir sistem kullanılarak çalıştırılır. Merkezi ısıtma sisteminde ısıtılan su genleştiğinde sıkıştırılamaz ve dolayısıyla genleşme kabının iç zarına baskı yapar.

Bununla birlikte, harici bir genleşme kabı takmak nispeten basit bir iştir.

  1. Eski genleşme tankınızı tanımlayın- İlk adım için, genellikle kazanınızın hemen yanında bulunan ve ona bağlı olan genleşme tankını bulmanız gerekir. Gemiyi tanımlamayı bitirdikten sonra, yeni kaplara mükemmel uyumu elde ettiğinizden emin olmak için boyutları ve bağlantıları kaydedin.
  2. Her şeyi kapatın- Isıtıcıya giden su beslemesini kapatmak için kapatma vanasını kapatın ve sistemin soğuması için bir süre bekleyin.
  3. Suyu boşaltın – Şimdi su basıncını düşürmek için sistemdeki suyu boşaltın. Bu, tahliye vanasını açarak yapılabilir. Suyu toplamak için kova kullanmanız tavsiye edilir.
  4. Genleşme kabının bağlantısını kesin- Genleşme deposunu dikkatlice ayırın ve genleşme kabını sökerken boru ve bağlantı elemanlarının zarar görmemesine dikkat edin.
  5. Genleşme kabını basınçlandırın – Su kaynağını kapattığınızda, sadece depodaki basıncın 0 olduğundan emin olun. Şimdi depoyu 12 psi’ye kadar veya üreticinin talimatlarında belirtilen miktara göre hava ile doldurun.
  6. Basıncı kontrol edin – Basınç göstergesini kullanarak su deposundaki basıncı kontrol edin.
  7. Teflon bant- Şimdi, aynı başlangıcı dışında konektörlerin uçlarına bir Teflon bant sarın.
  8. Yeni kabı takın – Yeni kabı eskisiyle aynı konuma takın ve ısıtıcı sistemine dikkatlice bağlayın, ancak konektörlerin sıkıca vidalandığından emin olun.
  9. Kontrol edin – Şimdi sızıntı olmadığından emin olmak için sistemi kontrol edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Servis Çağrı Merkezi