Klima Sensör Nasıl Değiştirirsiniz
Klima Sensör Nasıl Değiştirirsiniz

Klima Sensör Nasıl Değiştirirsiniz ?

Klima Sensör Nasıl Değiştirirsiniz ? Klima ünitenizin fritz üzerinde ve mümkün olan en kötü zamanlarda göründüğü zamanlar vardır. Bu olduğunda, bir sensör sorunu nedeniyle olabilir. Ne arayacağınızı biliyorsanız, bu sorunu gidermek oldukça kolay olabilir.

Klima Sensör Nasıl Değiştirilir ?

Bununla birlikte, sensörlerin tam olarak nasıl çalıştığını biliyorsanız, neye bakmanız gerektiğini bilmek daha kolaydır.  bir termostat sensörünün nasıl çalıştığını ve arızalı bir sensörde sorun giderirken hangi semptomların aranması gerektiğini paylaşacaktır. Klima probleminizi belirleyerek yazın geri kalanında serin kalabilirsiniz.

Klimada Sensör Nasıl Çalışır?

Termostat sensörü, evaporatör bobinlerinin yakınında bulunur. Bu bobinler klima ünitenizin içindedir. Hava dönüş menfezlerinden emildiğinden, hava sensör ve bobinlerden geçer. Hava sensörden geçerken sıcaklığı okur ve bu değeri termostatınızdaki ayarla karşılaştırır. Hava istediğiniz ayardan daha sıcaksa sensör kompresörü devreye sokar veya diğer bir deyişle bina içini soğutmaya başlar. Ayrıca sensörden geçen hava daha düşükse veya termostatınızda ayarlanan aynı sıcaklıktaysa ters çalışır. Bu olursa kompresörü kapatır. Bu, termostat sensörünün ana işlevidir.

Arızalı Sensör Belirtileri

Sensör düzgün çalışmadığında, uygun aktivasyon periyotları arasında rastgele açılıp kapanabilir. Bu, eviniz çok sıcak veya çok soğuksa, termostat uygun sıcaklığa ulaşılmadan önce veya içerisi çok soğuk veya sıcak olduğunda devreye girebilir veya kapanabilir. Arızalı veya hatalı bir sensörün ana göstergesi düzensiz döngülerdir.

Klima Sensör Değiştirme

İklim kontrol sistemleri, apartmanlarda, ofislerde, ticari ve endüstriyel binalarda ortak bir özellik haline geldi. Çeşitli marka ve model klimalar odaları soğutur, havayı nemlendirir ve arındırır. Ekipmanın çalışması elektronik kontrol üniteleri ve sensörler tarafından kontrol edilir. Sıcaklık ve basıncı ölçen cihazlardan gelen verilere dayanarak, kompresör açılır ve kapanır, tüm sistemin en etkili çalışma modu seçilir.

İklim teknolojisinin açılması ve kapatılması, insan müdahalesi olmadan gerçekleşir. Belirli bir sıcaklığı bir kez ayarlamak yeterlidir ve sistem bunu bağımsız olarak korur. Klimanın otomatik olarak çalışmasını sağlayan cihazlara sensör denir. Belirli teknolojik parametreleri ölçmek için kullanılırlar. Bölünmüş sistemlerin özelliklerinde, üreticinin ekipmanı açmayı önerdiği bir dizi çalışma sıcaklığı vardır.

Ortalama göstergeler: + 18 ° ila + 45 ° C arasında soğutma modunda; -5 ° ila + 18 ° C arası ısıtma modunda

Premium modeller, -25 ° ila + 55 ° C arasında daha geniş bir termometre okuma aralığına sahiptir. Klima sıcaklık sensörü, dış ve iç ortam havasının parametrelerini belirler ve ayrıca sistem düğümlerinde veri toplar. Başka bir ölçüm cihazı grubu basıncı kontrol eder. Cihazlar freon hattına kurulur ve gösterge normdan saptığında kontrol devresini açar.

Sensörler, tasarım karmaşıklığı düzeyinde farklılık gösterir, en basitleri rölelerdir ve en ilerici, çip tabanlı sistemlerdir. Cihazlar pahalı bir kompresörün zarar görmesini önler. Hava saflığı, klimanın çalıştığı parametrelerden biridir. Çok kademeli filtrasyon sistemleri, onu güvenli ve konforlu bir performansa getirmenizi sağlar. Özel sensörler karbondioksit, sigara dumanı, ozon, toz, çeşitli yabancı maddeler ve kokuların seviyesini algılar.

Havada belirli maddeler göründüğünde, cihaz filtrasyon sistemine bir sinyal verir. İyonlaştırıcılar, fotokatalitik ve bakterisit temizleyiciler kokuları, dumanı, bakterileri ve alerjenleri ortadan kaldırır. Temizleme ilerledikçe sensörün renk göstergesi değişir. Bu cihazlar nadiren kurulur, çok aşamalı filtrelemeli modellerle donatılmıştır.

Klima sıcaklık sensörleri

Bölünmüş sistemlerin çalışma algoritması iki ana sensör tarafından belirlenir: hava sıcaklığı sensörü ve iç modülün evaporatörü. Bu cihazlar, bütçe modelleri dahil herhangi bir standart konfigürasyonda gelir. Orta ve üst düzey iklim sistemlerinde daha fazla sıcaklık sensörü bulunur. Sensör cihazları performans ve direnç açısından farklılık gösterir. En yaygın olarak kullanılanlar yarı iletken termistörlerdir. Çalışmalarının prensibi, ortam sıcaklığındaki azalmaya veya artışa bağlı olarak bir yarı iletkenin direncindeki bir değişikliğe dayanır.

İç ve dış hava parametrelerini ölçmek için damla şeklinde bir cihaz kullanılır. Evaporatör ve kondansatör için NTS sıcaklık sensörü, silindir şeklinde üretilmiştir. Cihazın arkasında kontrol panosuna bağlantı için bir kontak konnektörü vardır, parçalar bir tel ile bağlanır. Sıcaklık sensörünün temel özelliği, 25 ° C’de ölçülen nominal dirençtir.

Belirli cihazlar için, ekipmanın teknik özelliklerine bağlıdır. Ölçüm cihazları, split sistemin harici ve dahili bloğuna kurulur.

İç mekan modülü:

Oda sıcaklık sensörü kompresörün çalışma modunu algılar. Evaporatör üzerinde iki adet gösterge vardır, ısı eşanjörünün sıcaklığı 0°C’nin altına düşerse orta noktadaki cihaz sıkıştırma ünitesini kapatır. Bu, tertibatın buzlanmasını önler. İkinci bir sensör, evaporatör girişindeki verileri izler. Fan motoruna entegre edilmiş bir termal sensör, kısa devre durumunda ünitede aşırı ısınmayı ve yangını önler. Terminal bloğu termostatı, 90 ° C’ye kadar olan sıcaklıklarda sigorta görevi görür.

Dış mekan modülü:

Kondenser sıcaklık kontrol sensörü verilerine göre, sistemdeki soğutucu akışkan basıncı değişir. Doğru okumalar almak için, ısı eşanjörünün farklı noktalarına birkaç sensör monte edilmiştir. Dış hava sıcaklık sensörü – Sıcaklık çalışma limitinin altına düştüğünde sistemin açılmasını önler. İklim sistemi, düşük negatif termometre okumalarında başlatmayı engeller. Kompresör tahliye sıcaklık sensörü, basıncı belirlemeye yardımcı olur, standartlar aşılırsa sistem bir hata kodu verir. Gaz şebekesine alçak basınç sensörünün çalışmasını kopyalayan bir cihaz monte edilmiştir. Fan motoru ve terminal bloğu, sıcaklık güçlü olduğunda tetiklenen sıcaklık sensörleriyle donatılmıştır.

Olası arızalar ve değiştirme

Modern klimalar kendi kendine teşhis işleviyle donatılmıştır. Cihazlar kendi bileşenlerini test eder ve arıza tespit edildiğinde ekranda ilgili kodlar verilir. Sıcaklık sensörü arızası en yaygın arızadır. Düğümlerin titreşimi sonucunda hassas sensörlerin ayarı kaybolur. Sıcaklığı doğru bir şekilde ölçme yeteneklerini kaybederler.

Sensörler hasar görürse klima soğutma işlevini kaybeder. Sensör cihazları, kablo hasarına karşı görsel olarak kontrol edilir. Harici arızaların olmaması durumunda, teşhise geçin:

Sensör konnektörü karttan ayrılmış. Cihazın direnci, kontaklarını minimum ve maksimum değerlerde çalan bir multimetre veya ohmmetre ile kontrol edilir. Modelin özelliklerinde belirtilen nominal değerlerle karşılaştırılması gereken veriler ekranda görünecektir. Rakamlardaki farklılıklar, parçanın bir dökümünü gösterir. Arızayı ortadan kaldırmak için sıcaklık sensörünü değiştirmek gerekir. Bu parça tamir edilemez. Ünitenin nominal direnci için tasarlanmış benzer bir cihaz markası satın alınır. 5-20 KOhm aralığında iç modül için, dış mekan 10-50 KOhm için.

Klima basınç sensörleri

Çalışma devresindeki freon basıncı, iklim sisteminin çalışmasını etkiler. Göstergedeki bir artış, boru hattını ve sızıntıları kırmakla tehdit eder, bir azalma, soğutma yoğunluğunu azaltır. Boru hattının tahliye ve emme taraflarında farklı yerlerine teknolojik parametreleri kontrol eden ölçüm cihazları monte edilmiştir.

Klimanın düşük basınç sensörü, freon eksikliği olduğunda iklim ekipmanını kapatır. Soğutucu eksikliğinden kaynaklanan düşük basınç, istenmeyen hava kaçaklarını tehdit eder. Minimum okuma 0.17 bardır. Klima yüksek basınç sensörü sıvı borusuna takılır. Basınç seviyesi 27 barın üzerine çıktığında kontağı keser. Cihazlar kompresör motorunu tehlikeli aşırı yüklenmelerden korur.

Klimalar farklı sayıda sensör ve sıcaklık sensörü ile donatılmıştır. Onların varlığı, teknisyenin kendi kendine teşhis yapmasına ve ayarlanan parametreleri hassas bir şekilde ayarlamasına olanak tanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Servis Çağrı Merkezi