Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor
Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor

Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor ?

Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor ? Klima fanınız çalışmıyor mu? Çoğu merkezi klima sisteminin iki ana fanı vardır. Birincisi, evinizdeki soğuk havanın dolaşımından sorumlu olan klima santralinizin içinde bulunur ve ikincisi, evinizdeki ısıyı serbest bırakmak için kondenser serpantinlerini üfleyen dış ünitede bulunur. Birden fazla bölgeye sahip evlerde ikiden fazla fan olabilir. Bu fanlardan herhangi birinde sorun çıkarsa, eviniz gerektiği gibi soğumayacaktır. Aşağıda, klima fanınızın çalışmamasının birden fazla olası nedeni bulunmaktadır.

Merkezi Klima Fan Motoru Çalışmıyor?

  • Klima motoru devreye girmiyor ne yapmalıyım?
  • Klima motoru devreye girmiyor neden?
  • Merkezi Klima fanı neden çalışmaz?
  • Klima fan motoru ne işe yarar?

Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor ? Yaz aylarında klimalar pratik olarak aşınma ve yıpranma için çalışır ve bunun sonucunda her türlü arıza ve arıza meydana gelebilir. Bu nedenle klima sistemlerinin bakım ve onarımını zamanında yapmak çok önemlidir. Bunun evde işte yapılabilecek kolay bir iş olmadığını belirtmek gerekir. Bölünmüş sistemin çalışmasında mevcut olan artan yükler, ekipmanın tüm elemanlarına ciddi zararlar verir ve yalnızca kalifiye bir uzman tam bir onarım yapabilir.

Merkezi Klima Dış Ünite Fanı Çalışmıyor?

Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor ? Geleneksel olarak, tüm arızalar, soğutma devresinin bileşenlerinin arızalarına ve elektronik aksamdaki arızalara veya sistemin elektrikli bileşenlerinin arızalanmasına bölünebilir. Çoğu zaman, aynı split sistemlerin kullanıcıları, kart, fan, kompresör arızaları veya dış ünitenin ısı eşanjöründe bir sızıntı ile karşı karşıya kalır. Bunun nedeni, ana yükün bu parçalar üzerinde olmasıdır, bu nedenle, özellikle çalışma koşullarına uyulmadığı takdirde aşınmaları kaçınılmazdır.

Merkezi Klima Fan Motoru Arızası Nasıl Anlaşılır?

Merkezi Klima (VRF) Fan Motoru Çalışmıyor ? Klima Fan çalışmaması hakkında ne yapacağınız hakkında daha fazla bilgi. Önceki makalemiz, AC’nin çalışmadığını ve hiçbir şeyin açılmadığını kontrol etmek için her şeyi kapsar . Bu, dışarıdaki kompresör açıldığında, ancak AC kondenser fanı çalışmadığında ne yapılması gerektiği ile ilgilidir. Termostatınızın açık olduğunu ve gerçek oda sıcaklığının termostatın ayarlı olduğu sıcaklığın üzerine çıktığını kontrol ettiniz. AC açılmıyor ve ayarlanan sıcaklığı korumuyor. Dış yoğuşma ünitesini kontrol edin ve kompresörün çalıştığını duyup duymadığınızı görün. Kompresörün uğultu sesini duyup duymadığınıza bakın ve fanın açık olmadığını bulun. Bu durumda, sorun büyük olasılıkla şu öğelerden biridir:

  • Kapasitör
  • Fan kontrol panosu
  • Fan motoru
  • Gevşek, bağlantısı kesilmiş veya aşınmış teller veya konektörler

Ünite açıkken ve kompresörü duyduğunuzda kontrol etmeniz gereken ilk şey şudur: Üstüne bir şey sokun ve dönmeye başlayıp başlamadığını görmek için fan kanadını itin. Motor daha sonra fanı döndürmeye başlarsa, muhtemelen kötü bir kapasitördür. Bir kondansatörün nasıl test edileceğini ve değiştirileceğini önceki makalemizde ele aldık . Genellikle kötü bir kapasitör şişer, bu yüzden sadece bakarak anlayabilirsiniz.

Bastığınızda fan çalışmaya başlamazsa, büyük olasılıkla kötü bir fan motorudur. Bu motorlar sadece 5 yıl sonra bile sönebilir. Sizinki 10 veya 20 yaşından büyükse, değiştirilmesine ihtiyaç duyulması nadir değildir. Bazı birimlerde ayrıca bir fan kontrol devre kartı bulunurken bazılarında yoktur. Devre kartına giden olup olmadığını görmek için fan motorundan gelen kabloları takip edebilirsiniz. Fan motorundan daha az yaygındır, ancak bazen devre kartıdır.

Kondenserin içindeki herhangi bir şeye dokunmadan veya paneli çıkarmadan önce, gücü tamamen kapattığınızdan emin olun. Kesiciyi kapatın ve kondansatörün yanındaki duvardaki bağlantı kesme kutusundan bağlantı kesme ekini çıkarın. Ardından paneli çıkarın ve kapasitöre bakın. Şişmişse o senin sorunun. Kondansatörü anlattığımız şekilde değiştirin .

Kondansatör şişmemişse, yine de kötü olabilir. Anlattığımız gibi bir multimetre ile kontrol edilmesi gerekir . Ancak önce gevşek veya paslanmış bağlantılara da bakın. Sonra bir devre kartı olup olmadığını kontrol edin. Varsa bir multimetre ile test edebilirsiniz. Elbette multimetre ile test, ünite açıkken yapılmalıdır. Aşağıda açıklandığı gibi test hazır olana kadar açmayın.

Fan motorundan devre kartına giden kabloları takip edin. İdeal olarak, fan kablolarının bağlantısını keserek ayrılan plastik bir kablo konektörü olacaktır. Bu konnektörün soketlerine multimetre problarını takarak testi gerçekleştirebilirsiniz. Tabii ki karttan güç gelip gelmediğini görmek için karta bağlı olan ucu test edeceksiniz. Esas olarak gücün fan motoruna ulaşıp ulaşmadığını görmek için test ediyoruz. Bu nedenle, plastik klipsteki test gücü, devre kartınız olsun ya da olmasın, her iki şekilde de geçerlidir. Fanın kablolarında çıkarılabilir bir plastik konektör yoksa, kabloların nereye bağlandığını bulun ve oradan test edin. Fan kablolarının bağlandığı yere yaklaşık 220 volt gittiğini fark ederseniz, o zaman kötü bir fan motorunuz var demektir.

Kondansatör

Kapasitör arızalıysa, fan motoru gürültülü olabilir, aşırı ısınabilir veya hiç çalışmayabilir. Kondansatörün arızalı olup olmadığını belirlemek için kondansatörü inceleyin. Kapasitör şişmiş veya sızdırıyorsa, değiştirin.

Kapasitör

Çalışma kapasitörü arızalıysa, fan motoru gürültülü olabilir, aşırı ısınabilir veya hiç çalışmayabilir. Çalıştırma kondansatörünün arızalı olup olmadığını belirlemek için kondansatörü inceleyin. Çalışma kapasitöründe şişkinlik veya sızıntı varsa, değiştirin.

Kondenser Fan Motoru

Kondansatör motorunun çalışıp çalışmadığını belirlemek için, motora gelen voltajı test etmek için bir multimetre kullanın. Kondansatör fan motoru doğru voltajı alıyor ancak motor hala çalışmıyorsa, kapasitörün arızalı olmadığından emin olmak için inceleyin. Kondansatör şişmiyorsa veya sızdırmıyorsa, kondansatör fan motorunu değiştirin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir