Elektrikli Termosifon Su Damlatıyor ? Modern kazanlar son derece verimli ve güvenilirdir, bu nedenle yıllarca bozulmadan çalışabilirler, ancak bu teknik başarısız olabilir. Bir su ısıtıcısı aşağıdan akıyorsa, bu her zaman değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Sorun çıkarabilecek birçok arıza, cihazın kullanım ömrü uzatılarak kolaylıkla giderilebilir.
Termosifon Sızıntının Ortaya Çıkma Nedenleri
Bir su ısıtıcısı sızdırdıysa, arızanın niteliğini doğru bir şekilde belirlemek son derece önemlidir. Bu durumda, cihazı onarmak daha kolay olacaktır.
Zayıf Su Giriş Bağlantıları
Termosifon gevşek bağlantısı, şofben deposunun sızdırmasının en yaygın nedenidir. Çoğu zaman sorun, çıkış veya giriş borusundaki bağlantıların gevşemesinde yatmaktadır. Kırılmayı ortadan kaldırmak için eklemleri bir anahtarla sıkmanız gerekir. Özellikle zor durumlarda, hasarlı boru hattının değiştirilmesi gerekir. Kazanı kurduktan hemen sonra bir sızıntı meydana gelirse, sorun bağlantıların fabrika hatalarından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, yeniden kurulum gereklidir.
Şofbenin elektrikli kısmını örten kapağın altından bir sızıntı tespit edilirse, cihazı hemen şebekeden ayırmalısınız. Bu hızlı bir şekilde yapılmazsa, kısa devre meydana gelebilir. Ardından koruyucu kapak çıkarılmalı ve sızıntının yerini belirlemek için yüzeyler incelenmelidir.
Sorun dişli bağlantılara zarar vermekten kaynaklanmıyorsa, suyu boşaltmanız gerekir. Sızıntılar genellikle kauçuk conta aşırı derecede aşındığında meydana gelir. Bu elemanın bütünlüğü bozulursa, değiştirilmesi gerekir.
Termosifon Tank deformasyonu
Kap deforme olmuşsa, cihaz doldurulduğunda her zaman tankın altından su damlamaya başlamaz. Sorun genellikle cihazı bağladıktan sonra birkaç gün içinde kendini gösterir. Bunun nedeni, soğuduktan sonra sıvının hacminin azalması, bunun kabın sıkışmasına yol açmasıdır. Tanktaki su boşaltıldığında, seyreltme işlemleri başlar. Emniyet valfi arızalanırsa tankta deformasyon meydana gelir. Kap dolduğunda, su ısındıkça iç basınç artar. Bu bir sızıntıya yol açar.
Ayrıca montaj sırasında emniyet valfi takılmamışsa bir sorun ortaya çıkabilir. Bu cihaz, kaptaki su seviyesinde ve basınçta keskin bir artışa ve deformasyonuna neden olabilecek su darbesini önlemek için ana sualtı borusuna yerleştirilmiştir.
Mekanik hasar
Isıtma tankı yanlış monte edilirse deforme olabilir. Düştüğünde genellikle benzer bir sorun ortaya çıkar. Bu durumda kazanın bütünlüğünün ihlali üreticinin hatası değildir, bu nedenle böyle bir arıza garanti kapsamında tamir edilemez. Bu durumda cihazı tamir etme olasılığı, hasarın boyutuna bağlıdır.
Emniyet valfi arızalı
Emniyet valfinin hasar görmesi son derece tehlikelidir. kazan tankının bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir. Bu eleman, tanktaki suyun çok ısınması ve içindeki basıncın kritik bir seviyeye yükselmesi durumunda gereklidir. Valf otomatik olarak çalışır ve sıvının bir kısmını serbest bırakır. Bu, basınçta bir azalmaya yol açar.
Valfin çalışabilirliğini belirlemek için önce tanka olan bağlantı alanını inceleyin. Bu kısımda damlama yoksa musluğu kontrol ediniz. Kapalı konumda sıvı sızıntı yapmamalıdır. Su damlamaya devam ederse, musluk çalışmıyor ve değiştirilmesi gerekiyor.
Isıtma elemanları ile ilgili sorunlar
Isıtma elemanı ile ilgili sorunlar da tankın alttan sızmasına neden olabilir. Bu ısıtma elemanında büyük miktarda kireç birikir ve bu da O-ring’in bütünlüğünün ihlaline yol açar. Sorunu çözmek için bağlantı elemanlarının sıkılması veya ısıtma elemanının değiştirilmesi gerekir. Bazı durumlarda, cıvataların altından su damlamaya başlar: böyle bir sorunla ne yapılacağına yalnızca bir uzman karar verebilir. Lehimleme her zaman mümkün değildir çünkü tank duvarları yeterince ince. Enstrüman değişimi sıklıkla gereklidir.
Önlemenin ihmal edilmesi
Isıtma cihazının iç elemanları, birçok kirlilik içeren sert su ile sürekli temas halindedir. Mevduatlar hızlı bir şekilde birikir ve dahili bileşenlerin işlevini bozar. Sızıntıları önlemek için, bir filtre takmanız, aşınmış parçaları zamanında değiştirmeniz ve cihazın iç boşluğunu kireç ve kirden önleyici temizlik yapmanız gerekir.
Yanlış kurulum
Yanlış kurulum, kazanın altından sızıntıya neden olabilir. Daha sık olarak, kauçuk halkanın altından su damlamaya başlar. Sorunu çözmek için bağlantı cıvatalarını daha iyi sıkmanız gerekir. Ayrıca, kalitesiz contalar veya kusurlu bağlantı parçaları kullanıldığında sızıntılar meydana gelebilir. Bu durumda, en iyi sarf malzemeleri kullanılarak cihazın yeniden kurulması gerekir.
Tamir mümkün mü?
Bazı durumlarda, su ısıtıcısını kendiniz tamir edebilirsiniz. Ancak süreç ilk bakışta göründüğü kadar kolay değildir.
İlk adım, sorunun nedenini anlamaktır. Bunu yapmak için, inceleme sırasında kullanışlı olabilecek araçları hazırlamaya ve almaya değer:
- hortumlar (sıvıyı boşaltmak için gereklidir);
- Tornavida;
- anahtarlar (uç, boru, ayarlanabilir);
- multimetre.
Bundan sonra, cihazı şebekeden ayırdığınızdan emin olun, sıvıyı boşaltın. Cihazın deposu boş olmalıdır. Sadece belirtilen manipülasyonlardan sonra, arıza veya sızıntı nedenlerini belirleyerek incelemeye geçerler.
Bazı durumlarda, sorun küçük bir onarımla çözülür. Diğerleri, su ısıtıcısının yenisiyle tamamen değiştirilmesini gerektirecektir. Bunu garanti süresi sona ermeden önce yapmanız önerilir.
İncelerken nelere dikkat etmeniz gerektiği aşağıda açıklanmıştır:
- Boruların alın bölgelerinde su kaçakları oluşuyor. Arızanın nedeni, su ısıtıcı tankında bir sızıntıdır. Tamir mümkün değil. Kazanın değişmesi gerekecek.
- Üst kısımda sızıntı gözlemlenir. Cihaza düzenli olarak bakıldıysa, magnezyum çubuk zamanında değiştirildi ve hala bir sızıntı varsa, onarım yardımcı olmaz. Yeni bir kazan almamız gerekecek. Ayrıca, uzun süreli çalışma sırasında değiştirilmemiş eski bir magnezyum çubuğu varsa, tüm şofben değiştirilmelidir. Bu, tankın çürümesine neden olur (emayesiz bir iç yüzey durumunda).
- Depo kapağı sızdırıyor. Bu durumlarda, yeni bir ısıtıcı kurulur.
- Doğrudan tankta sızıntı. En tatsız durum, sızıntının tankın altından gelmesidir. En olası senaryo, rezervuarın tabanını aşındıran tortuların birikmesidir. Tamir mümkün değil. Gerçek şu ki, şofben, tek gövdeli ve emaye iç duvarlı entegre bir cihazdır. Emaye yüzeyi kırıldığında tamir edilemez.
Bir tesisatçının kontrol edeceği ilk yer tahliye vanasıdır. Tankın alt kısmında bulunur. Su ısıtıcısından tortuyu boşaltmaktan sorumludur. Valf kolayca değiştirilebilir, bu nedenle bu durum en basit olanıdır.
Bir su ısıtıcısının tabanında bulunan her küçük su birikintisinin bir sızıntıdan kaynaklanmadığını hatırlamak önemlidir. Su ısıtıcısını çevreleyen borularda ve cihazlarda yoğuşma oluşabilir. Yoğuşma oluşturduğundan, sıvı damlayacak ve zeminde birikecektir. Bu özellikle bodrum katlarında veya yağışlı havalarda geçerlidir.
Kazan tasarımı ve çalışması düşündüğünüzden daha karmaşıktır. Bu nedenle en uygun yol, uzmanlardan onarım siparişi vermek veya yeni bir cihaz satın almaktır.
Termosifon su ısıtıcısının ömrü nasıl uzatılır
İlk koşul, kurulum ve çalıştırma talimatlarını dikkatlice okumaktır. Cihaz ile birlikte verilmektedir.
Aşağıdaki önerilere dikkat etmeye değer:
- Kurulumdan önce, topraklamaya, bir magnezyum anotunun varlığına dikkat etmeniz ve ayrıca bir emniyet valfi hazırlamanız gerekir.
- Montaj işlemine başlamadan önce cihazdaki basınç okumalarının bilinmesi önemlidir. Normalde, iki atmosfere eşit veya daha azdır. Sayı üç atmosferi aşarsa, basıncın düşürülmesi gerekecektir. Bunu yapmak için, su ısıtıcısının önüne bir redüktör yerleştirilir. Sıcaklık artışına karşı korur.
- Cihazda önerilen sıcaklık 50 dereceden yüksek değildir.
- Cihazın zaman zaman temizlenmesi gerekir. Optimal olarak – yılda 2 ila 3 kez. Çekirdeğe özellikle dikkat edilir.
- Cihazı bir magnezyum filtre aracılığıyla su besleme sistemine bağlamak daha iyidir. Ayrı olarak satın alınır. Filtre, suyun sertliğini önemli ölçüde zayıflatacak ve zararlı kirliliklerin hacmini azaltacaktır.
Bu nedenle, bir şofbende minimum bir sızıntı bile tespit edilirse, sorunu çözmek için hızlı bir şekilde ilgilenmeniz gerekir. Hasarın derecesi ne olursa olsun, sızıntının kaynağını kontrol etmesi için her zaman profesyonel bir tesisatçı çağırmanız tavsiye edilir.
demirdöküm marka termosifon alt kapağında 5 adet vida var. bunlardan biri düşmüş ve kapaktan su sızdırıyor. hemen diğer 4 vidadan bir tanesini söktüm ve düşen yere taktım . ancak vida yerine oturmuyor açıklık kalıyor ve su sızdırmaya devam ediyor. bu vidayı kendi yerine taktığımda tam olarak sıkılıyor.çözümü nedir