Buzdolabı Buzlanma (Karlanma) Yapıyor ?

Buzdolabı Buzlanma (Karlanma) Yapıyor ? Dondurucunuzda oluşan don, değerli saklama alanını kaplar ve iyi bir kapatma contası elde etmeyi zorlaştırır. Sonuçlar, yiyecek kaybı ve kokulu buz birikimi olabilir. Donmayan bir cihaz bile doğru koşullar altında aşırı donabilir. Dondurucunuzu boşaltmak ve buzu çıkarmak zaman alır ve size paraya mal olabilir; bu nedenle bu yaygın cihaz sorununa proaktif bir yaklaşım benimseyin. Aile üyelerini dondurucunuzu nasıl uygun şekilde dolduracakları ve kullanacakları konusunda eğitin.

Buzdolabında Buzlanma (Karlanma) Nasıl Giderilir?

  • Buzlukta karlanma neden olur?
  • No frost neden buzlanma yapar?
  • Dondurucu buz tutarsa ne yapmalı?
  • Buzdolabı neden karlanma yapar?

Buzdolabı Buzlanma (Karlanma) Yapıyor ? Cihazınızın arka duvarında ince bir buz tabakası olması olağandışı bir durum değildir. Duvar yoğun bir şekilde buzla kaplıysa, lütfen aşağıdakilerden birinin sorunu çözüp çözmediğine bakın.

1 Dondurucuyu orta sıcaklıktaki bir odaya yerleştirin. Açık havada bir dondurucu koymak, dondurucunun soğuk sıcaklıkları korumak için daha fazla çalışmasına neden olur. Havalar soğuduğunda, bu aşırı dona neden olur. Dondurucuları sıcak su ısıtıcısı veya fırın yakınında saklamayın.
2 Dondurucuyu, dondurucu ayak küp başına 2 ila 3 kat donmuş gıda ile stoklayın. Dondurucuyu çok boş bırakmak don oluşumuna neden olur. Öte yandan, aşırı doldurma kapının aralık kalmasına neden olabilir. Açık bir kapı, don oluşumuna neden olur.
3 Paketleri dondurmadan önce bir havluyla kurulayın. Donmayı tetikleyen nem sızıntılarını arayın. Şüpheli bir şekilde nemli görünen yiyecekleri yeniden paketleyin veya çift sarın. Bu adım aynı zamanda yiyeceklerdeki dondurucu yanmasını azaltmaya da yardımcı olur.
4 Tarifiniz için ihtiyacınız olan her şeyi bir kerede toplayarak seyahatlerinizi dondurucuya sınırlayın. Tüm eşyaları taşımak için bir sepet kullanın. Dondurucuyu hızlıca ayırın ve bittiğinde kapıyı sağlam bir şekilde kapatın.
5 Dondurucunun etrafındaki conta contasını inceleyin. Yırtılma veya yırtılma görürseniz contayı değiştirin. Gevşek bir conta, don oluşumuna neden olur. Contayı sabunlu bir bezle silerek her ay temizleyin. Küf görürseniz, contaya su/ağartıcı kombinasyonu püskürtün. Bir şişe suya birkaç damla çamaşır suyu ekleyin. Dondurucuyu kapatmadan önce contayı kuru bir bezle silin.
6 Dondurucunun termostatını 0 derece F’nin hemen altına düşürün. Dondurucunun sıcaklığını ara sıra bir dondurucu termometresi ile kontrol edin.

Buzdolabımda Neden Buz Oluşuyor?

Buzdolabı Buzlanma (Karlanma) Yapıyor ? Buzdolabınızın iç duvarlarında, özellikle de arkaya doğru nem birikme olasılığı her zaman olacaktır. Bunun nedeni, soğuk havanın sıcak havadan daha az nem tutmasıdır. Hava ne kadar soğuk olursa, ondan o kadar fazla nem çekilir. Bu nem daha sonra buzdolabınızın yüzeylerine yerleşir. Buzdolabınızın içindeki hava en arkaya doğru soğuk olma eğilimindedir, bu nedenle nem genellikle önce orada oluşur.

Yine de buzdolabının içinde buz oluşmaya başladığını görürseniz, bu bir şeylerin yanlış olabileceğinin bir göstergesidir. Normal nem donmaya başlıyor, bu da ünite içinde sıcaklık kontrol sorunlarına yol açabilir. Ayrıca cihazın arızalanmasına da yol açabilir.

Buzdolabını Manuel Olarak Buz Çözme

Buzdolabı Buzlanma (Karlanma) Yapıyor ? Buz çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bazen bunlar, iklim sorunları veya buzdolabını doldurma şekliniz gibi tek seferlik veya geçici nedenlerdir. Kapıyı normalden daha fazla açıp kapatıyorsanız buz birikebilir. Buz oluştuğunu görürseniz, buzdolabının buzunu çözmek isteyebilirsiniz, ardından sorunun tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için gözünüz üzerinde olsun. Buzun tekrarlaması daha ciddi bir soruna işaret eder.

Tüm cihazlar aynı değildir, bu nedenle ünitenizde buz birikmesi durumunda ne yapacağınız konusunda daha spesifik adımlar için üreticinizin talimatlarına başvurmayı unutmayın. Buzdolabınızın buzunu manuel olarak çözmek için temel adımlar şunlardır:

1. Buzdolabından ve derin dondurucudan her şeyi çıkarın, ardından başka bir birime aktarın. Başka bir üniteniz yoksa, buzdolabında olanı değiştirmeden “yemek yemeyi” düşünün, böylece üniteyi boşa harcamadan çözebilirsiniz.

2. Ünitenin fişini çekin.

3. İçeride sıcak hava olması için buzdolabı ve dondurucu kapılarını açın.

4. Sonunda akacak suyu toplamak için buzdolabının önünün altına damlama tavaları veya havlular koyun.

5. Ünitenin buzunun tamamen çözülmesine izin verin (bu 24 saat sürebilir), ardından iç alanları temiz bir havluyla kurulayın.

6. Üniteyi tekrar prize takın ve her şeyin iyi çalıştığından emin olun. Buzdolabınız normal sıcaklıklara dönerken buz oluşumunu izleyin.

7. Sıcaklık yeterince soğuyunca tekrar bakkaliye ile doldurun ve kapıları mümkün olduğunca kapalı tuttuğunuzdan emin olun.

Profesyonel İpucu: Buzdolabınızı boşaltmak için tüm bu işleri zaten yapıyorsanız, buzdolabını derinlemesine temizlemek için bu zamanı kullanın. Bu şekilde, tekrar çalıştırıp çalıştırdığınızda, taze ve ışıltılı bir iç mekana da sahip olursunuz.

Buzdolabında Buzlanma (Karlanma) Neden Yapar ?

Sıcaklık ayarını kontrol edin

Buzdolabınızın sıcaklık kontrolü yanlış bir ayara ayarlanmış olabilir. El kitabınıza bakarak kadranı bulun.  Kadranı saat yönünde çevirin ve sıcaklığı ayarlayın. Önerilen sıcaklık, buzdolabı için yaklaşık 4 °C ila 5 °C ve dondurucu bölmesi için yaklaşık -18 °C’dir.

Kapıyı çok sık açmaktan veya uzun süre açık tutmaktan kaçının.

Don, öncelikle sıcak havanın buzdolabının dondurucusuna girmesinden kaynaklanan etkileşim nedeniyle oluşur. Bunu önlemek için kapıyı çok sık açmamaya çalışın ve kapıları çok uzun süre açık bırakmayın.

Kapı contalarında boşluk, çatlak veya yırtık olup olmadığını kontrol edin

Cihazınızın içindeki soğuk havanın dış sıcaklıktan uygun şekilde izole edilmesi gerekir. Kapı contası ile kabin arasında boşluk olup olmadığını kontrol edin. Herhangi birini bulursanız, parmaklarınızı kullanarak kapıdan yavaşça çekerek kapı contasını ayarlayın. Devam eden açıklıklar için contayı değiştirmeniz gerekebilir. Bu durumda, yetkili bir servise başvurun.

Buzdolabınız Neden Buzlanıyor Donuyor?

Defrost Kontrol Panosu

Defrost kontrol panosu, defrost döngüsünün ne sıklıkla çalıştırılacağını belirler. Kart arızalanırsa, buzdolabı buz çözme döngüsüne girmeyecektir. Defrost kontrol kartını değiştirmeden önce, ilk olarak defrost ısıtıcısını ve defrost termostatını test edin. Defrost ısıtıcısı ve defrost termostatı düzgün çalışıyorsa, defrost kontrol panosu muhtemelen arızalıdır.

Buz Çözme Zamanlayıcısı (Timer)

Defrost zamanlayıcısı, evaporatör serpantinlerinde birikmiş olabilecek buzu eritmek için gün boyunca defrost ısıtıcısını çalıştırır. Buz çözme zamanlayıcısı arızalıysa, buz çözme döngüsüne ilerlemeyebilir veya buz çözme döngüsü sırasında buz çözme ısıtıcısına güç göndermeyebilir. Buz çözme zamanlayıcısının arızalı olup olmadığını belirlemek için kadranı yavaşça buz çözme döngüsüne ilerletin. Kompresör kapanmalı ve ısıtıcı açılmalıdır. Zamanlayıcı, savunmaya güç göndermiyorsa30 dakika içinde bileşenleri veya buz çözme döngüsünden çıkın, bu, buz çözme zamanlayıcısının ilerlemediğini gösterir. Buz çözme zamanlayıcısı ilerlemiyorsa, değiştirin.

Defrost Isıtıcı Tertibatı

Defrost ısıtıcı düzeneği, evaporatör serpantinlerinde birikmiş olabilecek buzu eritmek için gün boyunca birkaç kez açılır. Defrost ısıtıcı tertibatı arızalıysa, defrost sistemi çalışmayacak ve evaporatör serpantinlerinde buz birikmeye devam edecektir. Buz çözme ısıtıcısının arızalı olup olmadığını belirlemek için sürekliliği test etmek için bir multimetre kullanın. Defrost ısıtıcısının sürekliliği yoksa değiştirin.

Sigortalı Buz Çözme Sensörü

Defrost sensörü, evaporatörün sıcaklığını izler. Buz çözme sensöründe, sensörün arızalanması durumunda sensörü yedeklemek için bir sigorta bulunur. Buz çözme sensörü, buz çözme ısıtıcısını kapatamazsa, buz çözme ısıtıcısını kapatmak için sigorta atacaktır. Buz çözme sensörü sigortası atarsa, buz çözme sistemi çalışmaz ve buzdolabının buzunu çözmez. Buz çözme sensörü sigortası sıfırlanamaz – buz çözme sensörünün sigortası atarsa, buz çözme sensörünü değiştirmeniz gerekir. Olup olmadığını belirlemek içindefrost sensörü veya sigorta arızalıysa, hem sensörü hem de sigortayı süreklilik açısından test etmek için bir multimetre kullanın. Buz çözme sensöründe veya sigortada süreklilik yoksa, buz çözme sensörünü değiştirin.

Buz Çözme Termostatı

Defrost termostatı, evaporatör serpantinlerinin sıcaklığını izler. Bobinler ayarlanan bir sıcaklığın altına düştüğünde, termostat kontakları kapanır ve buz çözme döngüsü sırasında gücün defrost ısıtıcısına akmasına izin verir. Defrost döngüsünde, defrost ısıtıcısı, evaporatör serpantinlerinde birikmiş olabilecek donları eritir. Defrost termostatı arızalıysa, termostat kontakları kapanmayacaktır. Sonuç olarak, termostat defrost ısıtıcısına güç sağlamayacaktır. T olup olmadığını belirlemek içinDefrost termostatı arızalı, sürekliliği test etmek için bir multimetre kullanın. Defrost termostatının çalışma aralığının düşük sıcaklığına ulaştığında sürekliliği yoksa değiştirin.

Ana Kontrol Panosu

Ana kontrol panosu, buz çözme sistemi dahil olmak üzere tüm buzdolabı bileşenlerinin güç kaynağını düzenler. Ana kontrol kartı arızalıysa, buz çözme sistemine voltaj göndermeyi durdurabilir. Kontrol panoları sıklıkla yanlış teşhis edilir – ana kontrolü değiştirmeden önce, ilk olarak tüm buz çözme sistemi bileşenlerini test edin. Buz çözme sistemi bileşenlerinden hiçbiri arızalı değilse, ana kontrol kartını değiştirmeyi düşünün.

Hala bir sorun yaşıyorsanız:

  • Termostatınızın çok yükseğe ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin, Buzdolabının içindeki sıcaklığı düşürün, yanlışlıkla çok yüksek ayarlanmış olabilir, bu don oluşumuna neden olabilir.
  • Kapının çok uzun süre açık kalması veya çok sık açılması. Cihazın içine nemli hava çekildiği için buz oluşabilir.
  • Kullanımdan sonra Kapı düzgün kapatılmış mı? Kapıdaki contanın durumunu kontrol edin. Hasarlı, deforme olmuş veya kırılmış olduğunu tespit ederseniz, servis ziyareti için arayın.
  • Kapıya sıkışmış veya düzgün kapanmasını engelleyen bir şey var mı?
  • Soğutulmadan önce buzdolabına sıcak yiyecek veya çok fazla taze yiyecek konulması. Sıcak veya sıcak yiyecekleri doğrudan buzdolabına koymaktan kaçının çünkü bu, iç sıcaklığı değiştirip buzdolabının içinde buz oluşmasına neden olabilir.

Buzdolabında Buz Oluşumunu Azaltmak İçin İpuçları

Manuel buz çözme işleminden çok sık geçmek istemeyeceksiniz. İster tam boyutlu bir üniteniz, ister buzlu bir mini buzdolabınız olsun, yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Kapıları mümkün olduğunca kapalı tutun. Kapıyı her açtığınızda buzdolabına ılık, nemli hava verirsiniz. Bu, yoğunlaşmayı artırabilir ve buzdolabınızın daha zor çalışmasına neden olabilir.
  • Kapıların kapalı kalması için buzdolabınızın düz olduğundan emin olun.
  • Menteşeleri ve contaları kontrol edin. Kapıların sıkıca kapanabilmesini ve sızdırmaz kalmasını sağlamak için gerekirse yedek parça sipariş edin.
  • Buzdolabındaki nemi azaltmak için sıcak yemekleri saklamadan önce soğumaya bırakın.
  • Ana alandaki nemi azaltmak için meyve ve sebze gibi su ağırlıklı yiyecekleri nem kontrollü sebzelikte saklayın.
  • Buzdolabı termostatının doğru ayarlandığından emin olmak için kontrol edin, 40 derece veya daha düşük bir iç sıcaklık önerir, ancak yiyecek ve içeceklerin buzdolabının içinde donması için o kadar düşük olmak istemezsiniz.
  • Buzdolabının iç sıcaklıklarını dışarıdaki ortam sıcaklıklarına göre ayarlayın. Odanın sıcaklığı sıcaksa, gıda güvenliği için yeterince soğuk tutmak için buzdolabındaki termostatı kapatmanız gerekebilir. Ancak dışarıdaki oda çok soğuksa, içeride buz oluşmasını önlemek için buzdolabının iç sıcaklığını biraz artırmanız gerekebilir. Akıllı buzdolapları genellikle bu ayarı sizin için halledebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Servis Çağrı Merkezi